fredag 14. januar 2011
Ost
Hvordan er det mulig å regjere et land som Frankrike med så mange forskjellige osteslag, undret en gang president Charles de Gaulle. Selv om det ble sagt med en humoristisk tone, var alvoret mer enn reelt. I frankrike er ikke en ost bare en ost. Den er kultur, ja for enkelte en religion. I Sør-Frankrike står geitost frommage de chèvre i en særstilling. Hver landsby har sine varianter og på de større stedene har hvert av fromagierne sine spesialiteter.
Man får osten marinert i oljer eller tilsatt oljer. Langs veikanten peker hjemmelagde skilt til lokale utsalg. Ost som er produsert på små bondegårder får betegnelsen fromage fermier, er osten fremstilt på mindre meieri kalles den fromage artsanal. Blandt de mest populære og berømte ostene er Banon. Den er pakket inn i kastanjeblader og badet i marc, druebrennevin, før den ankommer kresne franske ganer.
Mangfold
Blant ostene i Provence er det få stjerner, men et mangfold av produkter. Det er over 700 bønder som produserer ost i Provence, og ost er et av de viktigste elementene i fransk kultur
Hver region, faktisk nesten hver eneste by eller tettsted kan med stolthet vise frem sin egen ost.
Produksjon
Selv om moderne teknologi blir brukt i produksjonen av ost, har de beholdt sine ferdigheter og sitt håndverk. Mange franske oster har dyrebare navn som, D`Orgine Controlee AOC. Dette betyr at osten har blitt gjort i henhold til de strenge regler, og mer spesielt, og stammer fra en bestemt region.
Ost, brød og vin
Det vil være en skam og komme til frankrike uten å smake på en Roquefort, Camembert, Epoisses, Reblochon, Bandol eller Comtè. Det beste er når lokal ost spises sammen med brød og vin som er produsert i samme område.
Ost, brød og vin, hva mer trenger du.
Servering
Osten kan også tilberedes og her finnes mange oppskrifter og noen av dem er.
Vaclette, maroile og tatifette
Oster bør serveres romtempererte, da er både konsistens og smak optimal. Tilbehøret kan være hva man selv foretrekker, men jeg vil anbefale nøtter, tørket frukt eller annen steinfrukt, lokalprodusert honning smaker også godt. En frisk salat med valnøtter og lun chevre smaker fantastisk.
Tips
Kompotter av eple, pære, aprikos eller fiken er suverent. Godt brød, hva med surdeigsbrød, landbrød, grovbrød eller et deilig nøttebrød.
Og neste gang du er på ostehandel, ta sjansen på en ost du ikke har smakt før.
Noen produsenter
Boule du Roves
Produseres utelukkende fra melk av Roves
geiter, som gir mindre enn halvparten av gjennomsnittelig geitmelk. Roves melk
er derfor svært kompakt og fet.Geiter fra Roves rasen produserer svært lite melk, 2 liter pr dag sammenlignet med et gjennomsnitt på 5 liter pr dag. En finner duften av timian og rosmarin
og smaken er full av varme toner fra urtene i Sør Frankrike. Fondant de Brebis
En ny etablering laget av en restauranteier i Paris, hovedsaklig produsert med melk fra ewe (sau) Den er Agro-bilogic, ingen tilsetningsstoffer. Dens myke kjerne minner om hvite blomster, og den har en frisk lukt og spises på et kremet stadium.
Anbefalt vin: Jurancon blanc Marcillac rouge eller fruktig rød eller hvit dessertvin
Lou Pèvre
Denne osten er kun produsert på en ård i Provence alpene. Denne osten kan vi finne
alle aromaer som er karakteristisk og særpreget for den sørlige delen av Frankrike. Ved å bruke en unik metode for modning oppnår de en helt spesiell pepperaktigsmak med et hint av spiskummen
Geitmelk
Vin : Lett rødvin Poivre d`Ane
Upasturet ost i rund form laget fra en blanding av ku, sau og geitmelk.
Den karakteristiske smaken får den av savory, en sørlig europeisk urt som ligner på timian og mynte og får en pepperaktig smak. Den er naturlig hvit med en anelse blåmugg. Osten er svært lik Banon ost
45% fett
Vin Coteaux d`Aix
http://www.fromagesdechevre.com/
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar