Mat

onsdag 12. januar 2011

Tomater

TOMATES À LA PROVENCALE


Provençalske tomater



Tomater, hvitløk og oliven er det som kjennetegner det Provençalske kjøkken og en enkel rett frem, hjemmelaget mat, friske og rene råvarer tilbredes enkelt, og jo mindre som gjøres for å blande opp maten jo bedre smaker den, mye smak - lite arbeid.

Provencalske fylte tomater, smaker deilig til både fisk og kjøttretter eller til en enkel lunsjrett med brød og olivenolje, enkelt og smaker himmelsk provençalsk....

Tomates à la Provencale

6 store tomater

100 gr brødsmuler av landbrød

2 fedd hvitløk, knust og hakket persille

Litt frisk eller tørke timian

1 ts finnhakket frisk basilikum

4 ss extra vigin olivenolje

salt og pepper

Tilbreding

Skjær tomatene i to og grav ut innmaten med en skje, ta vare på tomatkjøttet til en annen rett du skal lage. Dryss litt salt i de uthulte tomatene så de får renne av litt væsken 10 minutters tid. Knus hvitløkfeddene og bland sammen med brødsmuler, olje persille, salt og pepper. Fyll blandingen i de uthulte tomatene og sett i ovnen på ca 240C i ca 12 min



Tomates Farcies Duxelles

Tomater fylt med champinjong

Bruk samme oppskrift og fremgangsmåte som

til Tomates à la Provencale med bruk sjampinjongfyllet

som blir beskrevet her.

Sjampinjongfyll

250 gr finhakket frisk sjampinjong, du kan bruke hele sjampinjonger med stilkene, ca 4.5 dl

2 ss hakket sjalottløk

25 gr smør

1 ss olje

smak til med salt og pepper

Tilbreding

Finnhakk sjampinjongen og dryss litt salt over og la det ligge i 10 minutter, vri så all væsken ut av sjampinjongen med et klede, så den blir så tørr som mulig, hvis det er for mye væske blir fyllet for vått. Surr sjampinjongen og sjalottløken i en varm panne med olje og smør, bruk middels varme, etter ca 6 - 8 minutter til det har blitt lett brunet. Krydre med salt og pepper og fyll de halve tomatene med fyllet og sett i ovnen på 240 C i ca. 12 minutter.

Bruk det som tilbehør til kjøtt og fisk, eller som en egen rett, passer godt som en forrett eller egen lunsjrett servert med brød og en frisk grønn salat.



Tomates grillèes au four

Hele bakte tomater

Bruk faste modne tomater som er like i størrelse

salt og pepper

exstra virgin olivenolje

Smør stekepannen med olje og forvarm ovnen til 200 C

Vask og tørk tomatene, skjær ut stilken med en tynn skarp kniv, dryss salt og pepper ned i hullet, pensle tomatene med olivenoljen, legg dem ned i pannen med hullet etter stilken ned. Sett brettet med tomatene i midten av ovnen og stek i ca 10 minutter, de er ferdige når skinnet begynner å løsne, det skal ikke sprekke.

Ta de ut av ovnen, legg de over på et serveringsfat, drypp over litt av væsken fra pannen, krydre lett med flaksalt og nykvernet pepper og dryss finnhakket persille over. Som tilbehør til både kjøtt, kylling og fiskeretter, eller som en egen rett servert med salat og brød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar